Digitaal Spelen

De basis om muziek digitaal af te spelen werd in 1958 door het Amerikaanse Bell Labs gelegd, met de uitvinding van de laser. Al in 1962 werd het eerste octrooi aangevraagd voor een optisch leesbare plaat.
 Met het uitbrengen van de Compact Disc in 1982 door Sony en Philips werd digitale audio commercieel toegepast.

Om een cd af te kunnen spelen was en is er een loopwerk nodig om met behulp van een laser de digitale informatie uit te lezen, te verwerken en via een Digitaal-Analoog-Convertor om te zetten naar hoorbaar, analoog signaal.

Tegenwoordig is het populair om een op de harde schijf digitaal opslagen muziek af te spelen. Omdat geheugenopslag steeds goedkoper wordt, kan dat probleemloos in een goed bestandsformaat.
Berucht zijn de zogenaamde MP3'tjes, een zwaar gecomprimeerd formaat waarbij veel van de oorspronkelijke opname verloren gaat. Veel beter is het om cd's naar FLAC (Free Lossless Audio Codec) te rippen met een goed softwareprogramma als bijvoorbeeld dbpoweramp. 


Met streaming is er ook de mogelijk om een hogere kwaliteit af te spelen dan met een cd mogelijk is. Een cd is beperkt to 16bit/44KHz, terwijl er in studio's al jaren wordt opgenomen in 24bit/96 of 192KHz. Mits een opname in dit wordt geproduceerd en dus niet ge-upsampled wordt vanaf een lager bestand, kan dit geweldig klinken.

Ook populair is het streamen "vanuit de cloud". Let er wel op dat je je voor kwaliteit wilt gaan, te kiezen voor een een aanbieder die in FLAC 16bit/44KHz zijn muziek aanbiedt, zoals Tidal en Qobuz. Ok, je betaald wat meer per maand, maar dan hoef je niet naar die MP3'tjes te luisteren....

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Rik Stoet Audio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel