Radio luisteren kan tegenwoordig op veel manieren.

Iedereen kent de "ouderwetse" analoge Kortegolf, Middelgolf (AM), Langegolf en FM.
Eigenlijk is alleen de laatste, de FM (Frequentie Modulatie) geschikt om naar HiFi te luisteren. Dit komt voor een groot deel door het frequentiebereik van 0-15 kHz van de FM. 
Het mooist is natuurlijk om zelf een mooie antenne op het dak te plaatsen, bijvoorbeel een kruisyagi. Wat kan, met een goede tuner, FM dan mooi klinken. Helaas is het gebruik van een eigen antenne in Nederland meestal niet meer toegestaan. 
Ook via de kabel kan er nog naar FM geluisterd worden, maar dan zitten er vaak kilometers kabel en vele versterkers met een eigen ruis- en vervormingsbijdrage tussen.

De "moderne" manier van radio luisteren voor hoe langer hoe meer overgenomen door de digitale varianten, Internetradio en DAB+.

Voor Internetradio heb je natuurlijk buiten een geschikte radio, een internetaansluiting, bekabeld of draadloos, nodig.
Maar dan heb je wel ineens de keuze uit ruim 20.000 radiostations over de hele wereld. Dus als je ergens op vakantie een leuke zender gevonden hebt, is de kans groot dat je hem thuis via de Internetradio kunt beluisteren.
De kwaliteit van de diverse stations is erg verschillend, van goed tot dramitsch slecht. Dat heeft veel te maken met de bitrate waarin het station "uitzendt"

DAB+ is de opvolger van DAB (Digital Audio Broadcastting). 
DAB maakt een storingsvrije ontvangst mogelijk, zonder ruis. Het is een Terristiaal signaal en kan gratis uit de lucht worden geplukt. Er wordt gebruikt gemaakt van MPEG 4/AAC+-codering. waardoor op veel lagere bitrates al een goede geluidskwaliteit gehaald kan worden. Daarnaast is de foutcorrectie dankzij het gebruik van Reed-Solomon verbeterd, zodat ook bij mindere ontvangst een betere geluidskwaliteit gegarandeerd kan worden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Rik Stoet Audio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel