Vinyl Spelen | Phono versterkers

Uit een draaitafel komt een ander soort signaal dan uit een cd-speler of streamer. Dit heeft twee redenen, één heeft te maken met de wijze waarop grammofoonplaten worden gefrabiceerd, de ander heeft te maken met het soort element waarmee de grammofoonplaat wordt afgespeeld.

Bij het op de plaat zetten van muziek wordt een correctie toegepast in de lage frequenties om te grote slingeringen van de groef te voorkomen. De lage frequenties worden eerst verzwakt alvorens te worden 'gesneden'. Men gebruikt hiervoor een vastgestelde frequentiekarakteristiek, de zogenaamde RIAA karakteristiek. Er zijn meerdere curves, maar die werden lang geleden gebruikt, de meest bekende is de Decca curve. Bij het afspelen van een grammofoonplaat moet die toegepaste curve dus ongedaan worden gemaakt. In elke phonotrap zit zo'n schakeling, zonder deze schakeling zou de muziek niet goed klinken.

De tweede reden dat een phonotrap nodig is, komt voort uit het feit dat pick-up elementen een lage spanning afgeven. Het signaal moet de eerst flink worden verstrekt voordat het op een niveau zit dat gelijk is aan dat van andere bronnen zoals cd, tuner en streamer. de hoeveelheid versterking is afhankelijk van het soort element dat gebruikt wordt, MM (Moving Magnet) of MC (Moving Coil). Een MC-element heeft meestal circa 20dB (10x) meer versterking nodig dan een MM-element.

Sommige draaitafels hebben een ingebouwde phonotrap (van meestal matige kwaliteit) , zodat er direct op een lijningang van de versterker kan worden gespeeld. Informeer voordat je een phonotrap besteld, of deze geschikt voor je toepassing is.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Rik Stoet Audio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel