Vinyl Spelen | Toonarmen

De toonarm is een essentieel, moeilijk te maken, onderdeel van een draaitafel. Hij moet er immers voor zorgen, dat het element spelings- en torsievrij de complexe groeven van de grammofoonplaat kan volgen in zowel horizontale- als verticale richting.

Er zijn in principe twee soorten toonarmen: radiaal en tangiaal.
De radiale toonarm beweegt in een straal om een vast punt. Dat punt wordt meestal gelagerd met twee lagers (dual pivot) of met een naaldlager (unipivot.) Radiale aftasting heeft altijd een fouthoek. Daarom is het essenitieel het element met behulp van een protacter in de arm af te regelen.
Een tangiale toonarm tast de groeven van de plaat af op dezelfde wijze als de grammofoonplaat is gesneden. Een fouthoek treedt dan ook niet op. Het is echter gecompliceerd om zo'n toonarm te maken, soms lijken ze wel uit een goede Mecanodoos te komen.

Het huwelijk tussen een element en toonarm is van wezenlijk belang.  Een goede combinatie heeft een resonantiefrequentie tussen de 8 en 12 Herz. Belangrijke parameters hierbij zij de effectieve armmassa, het gewicht en compliantie van het element.
Het komt er ongeveer op neer dat een element met een lage compliantie beter bij een zwaardere toonarm past en een element met een hoge compliantie bij een lichtere toonarm.
Wij kunnen precies berekenen wat de optimale combinatie is.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Rik Stoet Audio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel