Bekabeling

Goede bekabeling is een essentieel onderdeel van een goede audio-installatie. Alle kwaliteit van de verschillende onderdelen kan immer teniet worden gedaan, door slechte of matige verbindingen onderling. Belangrijk is dat er niets aan het signaal wordt toegevoegd, maar zeker ook niet worden weggelaten.

Er zijn verschillende soorten bekabeling die weer specifieke eigenschappen moeten hebben. Een platenspeler heeft echt een andere kabel nodig dan bijvoorbeeld de verbinding tussen een computer en een externe DAC

En we willen vandaag de dag nogal het een en ander met elkaar verbinden, vandaar een korte opsomming van de verschillende kabels:
- de analoge interlink verbindt bijvoorbeeld een platen- of cd-speler met een versterker. Meestal zijn deze kabels voorzien van RCA's of te wel tulpstekkers. Omdat we meestal in stereo luisteren, worden deze kabels per paar verkocht.
Er kunnen ook analoge verbindingen tussen bijvoorbeeld een iPod en versterker gemaakt worden. Zo'n kabel is aan een zijde voorzien van een 3,5mm mini-jack plug. Soms heeft een versterker aan de voorzijde een speciale ingang voor een iPod. Kies dan een kabel met aan beide kanten een mini-jack.

Veel gecompliceerder wordt het bij digitale apparaten. Een cd-speler of streamer wordt meestal aangesloten op een externe DAC of digitale ingang van een versterker door middel van een coaxiale (tulpstekker) of optische (TOS of miniTOS) kabel.
Wil je dezelfde verbinding voor een computer maken, dan het je een USB of Mini-USB kabel nodig.
Moet er digitaal ook beeld worden getransporteerd, bijvoorbeeld van de BluRay-speler naar een televisie, gebruik dan een HDMI-kabel.

Als je gaat streamen, vergeet dan niet een goede ethernet-kabel aan te schaffen! Ook dit geeft een positieve bijdrage aan het uiteindelijke resultaat.
En last but not least kunnen ook netspanningskabels een wereld van verschil maken!

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Rik Stoet Audio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel